close search results icon

Διεθνή

Τζιτζικώστας: Σε λίγο η τοποθέτησή του για την παράνομη κράτησή του στη Σμύρνη

Tι λένε ΠΕΔΚΜ, Δένδιας, Πέτσας και Ανδρουλάκης για την κράτηση του Περιφερειάρχη από τις τουρκικές αρχές. 

Τζιτζικώστας: Σε λίγο η τοποθέτησή του για την παράνομη κράτησή του στη Σμύρνη
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα τοποθετηθεί εντός ολίγου για όσα συνέβησαν στη Σμύρνη χθες βράδυ. 

Η δήλωση θα γίνει από το γραφείο του στο Κτήριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα δυτικά της πόλης στις 16:15.

Υπενθυμίζεται ότι, η Τουρκία απαγόρευσε στον Περιφερειάρχη την είσοδό του στη Σμύρνη το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ήδη επιστρέψει στη χώρα συνοδεία του Ν. Δένδια. 


Τι λέει η ΠΕΔΚΜ

Ακολουθεί η δήλωση του προέδρου της ΠΕΔΚΜ, δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη:

«Είναι απίστευτη και άνευ προηγουμένου η νέα τουρκική πρόκληση, αυτή τη φορά, σε βάρος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στον οποίο απαγόρευσαν την είσοδό του στη χώρα, όπου μάλιστα έμεινε “κρατούμενος” χωρίς καν να δοθούν εξηγήσεις.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή διπλωματική πρόκληση, μια ενέργεια που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, και δείχνει ότι η Τουρκία επιδιώκει να διατηρεί την ένταση με την Ελλάδα και το κάνει με οποιοδήποτε τρόπο.

Ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των 38 Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζω την απόλυτη συμπαράσταση μου στον περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα, που έζησε προσωπικά την τουρκική προκλητικότητα, σ' ένα διπλωματικό επεισόδιο άνευ προηγουμένου, αλλά και την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβλήθηκε από τις αρχές της γείτονος χώρας.

Η Τουρκία οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις και να ζητήσει συγνώμη, επειδή αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο, προσβάλλοντας το θεσμό της ελληνικής και ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα».


Δένδιας για Τζιτζικώστα: Καταχρηστική η κράτησή του 

Από μέρους του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, γράφει στο Twitter για το περιστατικό τα παρακάτω:

«Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή στην καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές και κινητοποιηθήκαμε για την παροχή αρωγής».


Πέτσας: Απαράδεκτη και καταδικαστέα η καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα

Για απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες από την Τουρκία κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Τwitter ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας.

«Η καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα», γράφει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.


Ανδρουλάκης: H Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις ακραίες προκλήσεις 

Ακολουθεί και το κείμενο της ερώτησης του Ν. Ανδρουλάκη:


«Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 κατά τη διάρκεια της μετάβασής του από την Ελλάδα στην Τουρκία όπου θα προήδρευε στη συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειαρχών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Απόστολος Τζτζικώστας, παρέμεινε στο πλοίο με το οποίο μετέβαινε στη Σμύρνη, καθώς οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την αποβίβασή του και την είσοδό του στη γειτονική χώρα.

Δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση για τους λόγους απαγόρευσης εισόδου, ενώ ο ίδιος κάλεσε τις ελληνικές αρχές για να τις ενημερώσει σχετικά.

Έχοντας υπόψη ότι η μετάβαση του κ. Τζιτζικώστα στην Τουρκία ήταν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων και επιπλέον η χώρα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι υποψήφια προς ένταξη με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της θετικής ατζέντας η απαγόρευση εισόδου σε έναν Ευρωπαίο πολίτη χωρίς συγκεκριμένο λόγο;
Πώς θα προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης από ανάλογες καταχρηστικές αποφάσεις της Τουρκίας;».