close search results icon

Διεθνή

Ο σκοτεινός δρόμος «των ηρώων του Συντάγματος Αζόφ»

Το Αζόφ -επισήμως- δείχνει ότι απομακρύνεται από τις ακροδεξιές και νεοναζιστικές του ρίζες

Ο σκοτεινός δρόμος «των ηρώων του Συντάγματος Αζόφ»
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Στις 26 Οκτωβρίου έγινε στο Κίεβο η τελετή παρουσίασης του δρόμου «των ηρώων του Συντάγματος Αζόφ». Η μετονομασία του δρόμου έγινε για να τιμήσει τους πεσόντες μαχητές του Συντάγματος αλλά και όσους βρίσκονται στην αιχμαλωσία, μετά την μάχη της Μαριούπολης και του Azovstal τον Μάιο.

Στον χώρο τοποθετήθηκε, πέρα από το ναζιστικό σύμβολο Wolfsangel* που χρησιμοποιείται ακόμα από το Σύνταγμα Αζόφ και η εικόνα ενός πεσόντα μαχητή του. 

Πρόκειται για τον Ihor Biloshytskyi, ο οποίος είχε σκοτωθεί στις 12 Δεκεμβρίου του 2014 μαζί με έναν ακόμη στρατιώτη του Αζόφ, όταν έπεσαν σε ενέδρα με νάρκες κατά την διάρκεια σύγκρουσης με δυνάμεις της αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Ο Biloshytskyi είχε το παρατσούκλι Belaz, που σημαίνει «λευκός». Πέρα από αυτό ήταν γνωστός οργανωμένος οπαδός (ultra) της Ντιναμό Κιέβου. (πηγή: https://censor.net/en/photo_ne...

Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Κιέβου, όπως και των περισσότερων ομάδων της Ουκρανίας (με εξαίρεση την Arsenal Kyiv, η οποία διαλύθηκε το 2019), και ευρύτερα της Ανατολικής Ευρώπης είναι γνωστοί για τις ακροδεξιές τους αντιλήψεις και πρακτικές. Συγκεκριμένα, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό έχουν κάνεις τις απόψεις τους αρκετές φορές γνωστές στην κερκίδα τους.

Ο Biloshytski ήταν μέλος της ομάδας ultras της Ντιναμό, ονόματι ALBATROSS. Εάν θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι και δεν δώσουμε σημασία στην ορθογραφία της ονομασίας και στην χρήση του SS, τα σύμβολα των ALBATROSS θα μας αλλάξουν γνώμη.

fgathqgwyaqfp6m.jfif

Βλέπετε το βασικό logo των ALBATROSS περιλαμβάνει δύο ναζιστικά σύμβολα, το Othala Rune και το Tiwaz ή Tyr Rune. Και τα δύο είχαν χρησιμοποιηθεί στην ναζιστική περίοδο ως σύμβολα μεραρχιών των SS ή της χιτλερικής νεολαίας και σήμερα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους νεοναζιστικούς και νεοπαγανιστικούς κύκλους.

screenshot-38-1.png
Τα νεοναζιστικά σύμβολα των ALBATROSS.

Εάν αυτό όμως δεν μας είναι αρκετό, δυστυχώς έχει και συνέχεια. Στην τελετή μετονομασίας του δρόμου βρέθηκαν αρκετά στελέχη του Συντάγματος Αζόφ. Σύμφωνα με την σελίδα τους στο Twitter παρευρέθηκαν ο Ταγματάρχης Bohdan Krotevych, ο Λοχαγός Ivan Ignatiev, ο τρίτος διοικητής του Συντάγματος Maksym Zhorin αλλά και ο πρώτος διοικητής του Συντάγματος, Andriy Biltesky. 

Ο τελευταίος, πέρα από πρώτος διοικητής του Συντάγματος είναι και αρχηγός του ακροδεξιού πολιτικού κόμματος National Corps. Η παρουσία του στην ακροδεξιά σκηνή της Ουκρανίας όμως ξεκινάει από πολύ νωρίτερα, αφού ήταν αρχηγός του κόμματος Social National Assembly και της παραστρατιωτικής του πτέρυγας που ονομαζόταν Patriot of Ukraine. 

Η ομάδα αυτή δρούσε στο Χάρκοβο, όπου διέπραττε βίαιες επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους και μειονότητες. Σε ένα κείμενο παρουσίασης της ομάδας το 2007, το οποίο αποδίδεται στον Biletsky, έγραφε ότι «Η ομάδα Patriot of Ukraine έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα» και «τα τρία χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον εθνικοσοσιαλισμό από άλλα δεξιά κινήματα είναι η Κοινωνικότητα, ο Ρατσισμός και η Μεγάλη Δύναμη». Οι οργανώσεις Social National Assembly και Patriot of Ukraine αποτέλεσαν τον πρόγονο του αρχικού Τάγματος Αζόφ.

fgathqcxeaeurox.jfif
Ο Andriy Biletsky στην τελετή μετονομασίας του δρόμου.

Ενώ επίσημα το Αζόφ φαίνεται να απομακρύνεται από τις ακροδεξιές και νεοναζιστικές του ρίζες και να αποτελεί μια επαγγελματική και αποτελεσματική στρατιωτική μονάδα, γεγονότα όπως το συγκεκριμένο μόνο να μας προβληματίζουν μπορούν. 

Εάν θέλει να κόψει τους δεσμούς με το ακροδεξιό παρελθόν, γιατί επιλέγει να τιμήσει σε έναν δρόμο του Κιέβου έναν μαχητή του που είχε επαφές με μια ακροδεξιά ομάδα ultras και γιατί στην τελετή μιλάει ο πρώην διοικητής του Συντάγματος, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε ανοιχτά νεοναζί; Και το σημαντικότερο: γιατί οι ουκρανικές αρχές, τόσο δημοτικές όσο και κρατικές, επιτρέπουν κάτι τέτοιο να συμβεί στην πρωτεύουσα της χώρας;

*Υπάρχει η άποψη ότι το ναζιστικό σύμβολο Wolfsangel χρησιμοποιείται εντός του πλαισίου του ουκρανικού πολιτικού συστήματος για να συμβολίσει τα γράμματα I και Ν σχηματίζοντας τις λέξεις “Idea of Nation”. Παρόλα αυτά πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές ανοιχτά νεοναζιστικές ουκρανικές οργανώσεις, όπως το Social National Party of Ukraine, η Social National Assembly και η Patriot of Ukraine.

** Στην κεντρική φωτογραφία οπαδοί της Ντιναμό Κιέβου σηκώνουν σημαία με τον νεοναζιστικό κέλτικο σταυρό.