close search results icon

Επικαιρότητα

Καταιγίδα χωρίς τέλος πλέον οι παρακολουθήσεις

Ζήτημα δημοκρατίας και αίσθηση παρακράτους ταλανίζουν την Ελλάδα 

Καταιγίδα χωρίς τέλος πλέον οι παρακολουθήσεις
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Πρώην πρωθυπουργός, υπουργοί, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιφανείς επιχειρηματίες, σύζυγοι πολιτικών, δημοσιογράφοι, αλλά και ο Λαζόπουλος φέρονται να βρίσκονται στη λίστα των άμεσων και έμμεσων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και το Predator.
Λίστα με ονόματα –στην πλειοψηφία τους πολιτικά, χωρίς να λείπουν εκπλήξεις από τον επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο- που αποτέλεσαν στόχους παρακολούθησης για την κυβέρνηση δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, επικαλούμενη «πηγές πέραν πάσης αμφιβολίας» και προσθέτοντας ότι δεν είναι το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που διαθέτει.

Αρκετά από τα τρανταχτά ονόματα που περιλαμβάνονται σε αυτή όντως προκαλούν τεράστια έκπληξη και είναι δύσκολο να κατανοηθεί η σκοπιμότητα της «στοχοποίησής» τους, με τις πρώτες σεισμικές δονήσεις να καταγράφονται ήδη στο πολιτικό σύστημα και το σοβαρό ζήτημα των υποκλοπών να ξανανοίγει διάπλατα, με την Αντιπολίτευση να το συνδέει άμεσα και με τις επικείμενες εκλογές.

Η διερεύνησή του, άλλωστε, που χαρακτηρίστηκε σε ότι αφορά κρίσιμες πτυχές από την… «επίκληση του απορρήτου» άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα στην κοινή γνώμη, άποψη που συμμερίζεται απολύτως και η ερευνητική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) που μελετά το θέμα, αλλά και ο διεθνής Τύπος που εξακολουθεί να φιλοξενεί άρθρα – κόλαφο για το ανεξιχνίαστο «ελληνικό Watergate» σκάνδαλο.

Όλα και όλοι συντείνουν στο ότι απαιτείται διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος με επεξεργασία όλων των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων εθνικών και ευρωπαϊκών Αρχών, ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις και να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.

Αντίθετα, η επίδειξη πολιτικής μικρότητας σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, οι έμμεσες «διαψεύδεις» στοιχείων με την επίκληση του ήθους και των εμμονών του ενίοτε κομιστή των αποκαλυπτικών πληροφοριών, όπως βέβαια και η επίκληση ως αποδεικτικού στοιχείου ενοχής της ανύπαρκτης στο Δίκαιο «οικογενειακής ευθύνης» υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα, και σίγουρα δεν συμβάλλουν καθόλου στη διαλεύκανση του κρίσιμου για τη Δημοκρατία και την κοινωνία ζητήματος.

«Αυτούς παρακολουθούσαν»
Στο πλαίσιο αυτό η λίστα που δημοσιεύει η εφημερίδα με πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο, σε κατάμαυρο φόντο: «Αυτούς παρακολουθούσε», και στην οποία φιλοξενούνται ονόματα πέραν πάσης υποψίας, σίγουρα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα, -την οποία μαζί με κρίσιμες πληροφορίες έδωσαν «δύο πρόσωπα που είχαν σημαντικό ρόλο στις παρακολουθήσεις και γνωρίζουν και τις μεθόδους και τον σχεδιασμό» – παρακολουθούνταν στο όνομα κομματικών, επιχειρηματικών και προσωπικών επιδιώξεων.

Για την ύπαρξη δε στον κατάλογο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης αναφέρεται ότι πρόκειται για πρόσωπα που «είτε θεωρούνταν ‘’ανεπιθύμητοι’’ για τον πρωθυπουργό, είτε ‘’επικίνδυνοι’’ με τη συμπεριφορά τους», «υπουργοί που δεν ήταν ευθυγραμμισμένοι ή άλλοι που θεωρούνταν απρόβλεπτοι», «’’ανήσυχοι και ύποπτοι’’ για σχέσεις με επιχειρηματίες ή άλλα κόμματα».

Την παρουσία στη λίστα λιγότερο γνωστών επιχειρηματιών και παραγόντων αποδίδει στην προσπάθεια παρακολούθησης επιχειρηματιών του βεληνεκούς του Βαγγέλη Μαρινάκη ή του Γιάννη Βαρδινογιάννη μέσω παγίδευσης στενών συνεργατών τους.

Σε ότι αφορά μάλιστα την έμμεση παρακολούθηση του Βάγγέλη Μαρινάκη μέσω του Θόδωρου Καρυπίδη, επιχειρηματία και προέδρου της ΠΑΕ Άρης, η εφημερίδα κάνει λόγο για αδιαμφισβήτητες αποδείξεις. Παραθέτει στοιχεία από τα οποία φαίνεται ο Θεόδωρος Καρυπίδης να έχει όντως διαπιστώσει την παρακολούθησή του, αφού στο τηλέφωνό του έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τέσσερα κακόβουλα μηνύματα. Το ένα μάλιστα είναι το ίδιο που είχαν λάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Θανάσης Κουκάκης, για τους οποίους έχει αποδειχθεί από τους αρμόδιους φορείς ότι είχαν πέσει θύμα υποκλοπών.

Σύμφωνα πάντα με τους γνωρίζοντες, που επικαλείται, η μέθοδος της έμμεσης παρακολούθησης μέσω στενών συνεργατών επιλεγόταν προκειμένου να παρακαμφθεί ο κίνδυνος εντοπισμού του κακόβουλου λογισμικού λόγω καχυποψίας ή ελέγχου από τον «στόχο». Τέτοια παρακολούθηση «υπήρξε για τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω παρακολούθησης των τηλεφώνων του φίλου του επιχειρηματία Θόδωρου Καρυπίδη και του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το ποιος έδινε τις εντολές, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η ανάθεση των παρακολουθήσεων γινόταν απευθείας στην ΕΥΠ, την πολιτική ευθύνη της οποίας είχε ο πρωθυπουργός. Αρχικά αναλάμβανε η ΕΥΠ και στη συνέχεια το Predator, καθώς «η έρευνα συντείνει στο δεδομένο ότι ΕΥΠ και Predator ήταν σε συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση, με καθοδήγηση από κοινό κέντρο».

Ποιους και γιατί
Αντώνης Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργος).
Γιατί: «Θεωρείται από τον Μητσοτάκη ως ο παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τις εσωτερικές ισορροπίες μέσα στην κυβέρνηση. Οι θέσει τους για τα εθνικά θέματα και κυρίως η πιθανότητα να τις διατυπώσει δημόσια ήταν αυτό που ανησυχούσε τον Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ο Αντ.Σαμαράς να ενημερώθηκε ‘’από τα μέσα’’ ότι είναι στόχος». Σημειώνεται εδώ ότι ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα, Σάββατο, όντως διαφοροποιήθηκε από την κεντρική κυβερνητική γραμμή σε ότι αφορά την Τουρκία και τη διάθεση διαλόγου.
Σχόλιο στενού συνεργάτη: «Πρώτη φορά το ακούω»

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη):
Γιατί: Αφού σημειώνεται ότι την παρακολούθηση του πρώην υπουργού υπονόησε πρόσφατα και η εφημερίδα Βήμα με δημοσίευμά της, προστίθεται «ο Μ.Χρυσοχοΐδης δεν σχολίασε ούτε όταν φωτογραφήθηκε στο δημοσίευμα, ούτε τώρα που επικοινώνησε μαζί του το Documento. Η παρακολούθηση του όσο ήταν υπουργός σχετίζεται και με τις αντιπαραθέσεις και τις ομαδοποιήσεις μέσα στο υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία. Και φυσικά είναι εξόχως προκλητική. Όσο και η σιγή του υπουργού».

Νίκος Δένδιας (υπουργός Εξωτερικών)
Γιατί: «Η στάση του απέναντι στον Μητσοτάκη, οι θέσεις του για θέματα της εξωτερικής πολιτικής και η πολιτική κουλτούρα του τον κατέταξαν στον κατάλογο των υπό παρακολούθηση. Για τον Μητσοτάκη το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι θεωρούσε τον Δένδια αυτόν που θα ηγούνταν πιθανού εσωκομματικού πραξικοπήματος εναντίον του»
Σχόλιο: Δεν υπήρξε απάντηση από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών στην εφημερίδα. Ωστόσο όταν το δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας, «κύκλοι» κοντά στον Νίκο Δένδια σχολίασαν ««είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους».

Όλγα Γεροβασίλη (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη – επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ)
Γιατί: «Τέθηκε υπό παρακολούθηση και για τις δύο ιδιότητες της. Το βασικό όμως είναι ότι η κ. Γεροβασίλη είναι συνομιλήτρια και στενή συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα»
Σχόλιο: Δεν το γνώριζα, αλλά σήμερα το θεωρώ βέβαιο ύστερα από όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Εχει ξεφύγει πλέον η κατάσταση… Δυστυχώς, είχα την ‘’κακιά συνήθεια’’ να σβήνω κάθε βράδυ τα μηνύματα από άγνωστο αποστολέα επειδή λαμβάνω αρκετά κάθε μέρα. Επίσης, τον περασμένο Μάιο άλλαξα συσκευή» σχολίασε η πρώην υπουργός και επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρήστος Σπίρτζης (πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων – ΣΥΡΙΖΑ)
Γιατί: «Για τους ίδιους λόγους (με την Όλγα Γεροβασίλη) μπήκε σε παρακολούθηση και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα έχει καταθέσει μήνυση για την παρακολούθησή του και έχει δείξει το λινκ του κακόβουλου λογισμικού»
Σχόλιο: «Δεν εντυπωσιάζομαι από τις αποκαλύψεις. Όπως έχουμε ήδη πει το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Η αλαζονεία, η ανασφάλεια και η αγωνία για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων οδήγησαν το επιτελικό κράτος στη συνεχή διολίσθηση του σε αντιδημοκρατικές καθεστωτικές πρακτικές, όχι μόνο απέναντι σε μας που έχουμε χαώδεις πολιτικές και πολιτισμικές διαφορές, αλλά και απέναντι σε στελέχη της παράταξης του που δεν εντάχθηκαν στον μηχανισμό του» σχολίασε ο Χρ.Σπίρτζης.

Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων)
Γιατι: «Το κέντρο υποκλοπών και οι πολιτικοί εντολείς θεωρούσαν τον υπουργό Ανάπτυξης αστάθμητο παράγοντα και μάλιστα στον χαρακτήριζαν επιπλέον δυναμικό στοιχειό που μπορεί να καταφύγει σε πολιτικούς εκβιασμούς. Ρόλο στην παρακολούθηση του έπαιξαν και καταγγελίες που υπήρχαν εναντίον του από επιχειρηματίες φιλικούς στο Μέγαρο Μαξίμου».
Σχόλιο: «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης

Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγος Γεωργιάδη)
Γιατί: Μέσω της συζύγου του Αδ.Γεωργιάδη παρακολουθούσαν τον ίδιο, ενώ ευελπιστούσαν ότι κάποιες από τις κρίσιμες συνομιλίες του ο Γεωργιάδης μπορεί να τις κάνει μέσω Μανωλίδου. Σχετιζόμενα με την παρακολούθηση είναι και ‘’κίτρινα’’ δημοσιεύματα που εμφάνιζαν την Μανωλίδου να πέφτει θύμα κακοποίησης του υπουργού αφότου ανακάλυψε μηνύματά του στο κινητό. Τα βρόμικα δημοσιεύματα ήταν στην πραγματικότητα ένας τρόπος να στείλουν σήμα στον υπουργό για τις επικοινωνίες του»

Βασίλης Κικίλιας (πρώην υπουργός Υγείας)
Γιατί: «Αφενός επειδή θεωρήθηκε ότι έχει σχέσεις με επιχειρηματικούς παράγοντες που τον προωθούν για την ηγεσία της ΝΔ, αφετέρου γιατί κάποιοι τον είχαν χαρακτηρίσει αδύναμο κρίκο»
Σχόλιο: «Πρώτη φορά το ακούω» ήταν η αντίδραση του υπουργού.

Τζένη Μπαλατσινού (σύζυγος Κικίλια)
Γιατί: «Η σύζυγος Κικίλια τέθηκε υπό παρακολούθηση για να καταγραφεί η συνολικότερη λειτουργία της υπουργικής οικογένειας»

Όλγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Τουρισμού)
Γιατί: «Επειδή βρίσκεται σε τροχιά δημιουργίας ηγετικού προφίλ. Οι δημόσιες τοποθετήσεις της είχαν θορυβήσει το Μαξίμου. Ρόλο φυσικά έπαιξε το γεγονός ότι ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη»
Σχόλιο: Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία αλλά δεν θα ήθελα να κάνω κάποια δήλωση» είπε η κυρία Κεφαλογιάννη.

Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής «Καθημερινής»)
Γιατί: «θεωρήθηκε ως επικίνδυνος ‘’να σύρει τον χώρο της ΝΔ σε επιλογές πέραν του Κυρ.Μητσοτάκη’’. Θεωρούσαν ότι η παρακολούθησή του μπορεί να αποφέρει πληροφορίες για το εσωτερικό της ΝΔ, για διαθέσεις επιχειρηματιών, αλλά και για επαφές με ξένους παράγοντες».
Σχόλιο: «Δεν έχω κάποια τέτοια ένδειξη» είπε ο κ. Παπαχελάς

Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός)
Γιατί: «ήταν από τους πρώτους στόχους ως αντιπαθής και επικίνδυνος κατά το σύστημα Μαξίμου»
Σχόλιο: Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται η υποψία που είχα, ευτυχώς δεν είμαι τρελός» είπε ο κ. Λαζόπουλος.

Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας)
Γιατί: «Θεωρήθηκε επικίνδυνος για το σύστημα Μαξίμου όταν διατύπωσε θέσεις που ενόχλησαν τον Μητσοτάκη. Την εποχή που ο πρωθυπουργός διατεινόταν ότι το τουρκικό Oruc Reis δεν κάνει έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές ο Διακόπουλςο είχε δηλώσει ότι ερευνά μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Εκτός από την αποπομπή, κέρδισε και παρακολούθηση»

Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Εθνικής Άμυνας)
Γιατί: «Φαίνεται ότι είχε πληροφορίες ή λόγους να υποψιάζεται παρακολούθηση. Κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης πέρυσι έχει καταγραφεί από επίσημες συνακροάσεις να θέλει επικοινωνία με ‘’πακιστανικά τηλέφωνα’’. Δηλαδή ή είχε κάτι να κρύψει ή φοβόταν ότι παρακολουθείται»

Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών)
Γιατί: Οι παλιές σχέσεις του υπουργού με τον Σαμαρά, αλλά και ο κρίσιμος τομέας ευθύνης του που τον φέρνει σε επαφή με επιχειρηματίες τον έκαναν στόχο. Το κέντρο παρακολούθησης έδινε ιδιαίτερη σημασία σε υπουργούς που είχαν σχέσεις με επιχειρηματίες. Ο τομέας αυτών των σχέσεων έπρεπε να έχει την άδεια του Μαξίμου.
Σχόλιο: Δεν έχω ιδέα για αυτό που μου λέτε. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι. Εάν επίσημα ερχόταν κάποια εισαγγελική αρχή ή η επίσημη πολιτεία και μου έλεγε ότι υπάρχει αυτό θα τοποθετούμουν» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας

Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Εργασίας)
Γιατί: Θεωρήθηκε ότι έχει τη δική του ατζέντα σε θέματα «επιχειρηματικότητας».
Σχόλιο: «Δεν το ξέρω, αλλά ούτε το φαντάζομαι κάτι τέτοιο» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης

Πόπη Καλαϊτζή (σύζυγος Χατζηδάκη)
Γιατί: Η παρακολούθηση και σε αυτήν την περίπτωση συμπεριλάμβανε όλη την οικογένεια.

Αριστοτελία Πελώνη (εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος)
Γιατί:« Για να διερευνηθούν οι σχέσεις της με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, η ανησυχία τι κάνουν και με ποιον μιλάνε οι κατά καιρούς κυβερνητικοί εκπρόσωποι ηταν γενική. Υπάρχει πιθανότητα και άλλοι που υπηρέτησαν σε αυτην την θέση να ήταν υπό παρακολούθηση».
Σχόλιο: «Δεν έχει υποπέσει τίποτε στην αντίληψή μου. Θα μου επιτρέψετε να αμφισβητήσω τις ασφαλείς πληροφορίες σας. Δεν υπάρχει χρήση του λογισμικού Predator στην Ελλάδα» δήλωσε η κυρία Πελώνη.

Γιώργος Πατούλης (Περιφερειάρχης Αττικής)
Γιατί: «Η παρακολούθησή του αφορούσε και το πολιτικό στοιχείο (τις προθέσεις του δηλαδή για το αν θα αντιστρατευθεί τον Μητσοτάκη) και τα προσωπικά.»
Σχόλιο: «Δεν το γνωρίζω, πρώτη φορά το ακούω» απάντησε ο κ. Πατούλης

Μαρίνα Πατούλη (σύζυγος Γιώργου Πατούλη)
Γιατί: «Συμπλήρωνε την παρακολούθηση του περιφερειάρχη»

Δημήτρης Αβραμόπουλος (πρώην υπουργός Υγείας)
Γιατί: «Ο πρώην Επίτροπος ήταν αστάθμητος παράγοντας για το Μέγαρο Μαξίμου»
Σχόλιο: «Μέχρι 30 Νοεμβρίου 2019 το κινητό μου τηλέφωνο ήταν υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών αρχών. Αν είχε συμβεί κάτι, θα με είχαν ειδοποιήσει. Από το 2020 και μετά είμαι πλέον στην Ελλάδα με το ελληνικό κινητό» απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αλέξης Πατέλης (επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού)
Γιατί: «Ήθελαν να ξέρουν τα πάντα για τον Πατέλη, ο οποίος κατά καιρούς δεχόταν στο υπουργείο παράγοντες που δεν είχαν την επίσημη έγκριση».
Σχόλιο: «ΟΚ» ήταν η απάντηση του κ. Πατέλη πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ)
Γιατί: «Το πολιτικό κέντρο των υποκλοπών ενδιέφεραν οι προθέσεις του Ανδρουλάκη για μελλοντική κυβέρνηση με τη ΝΔ. Δεν ήταν ο μόνος που απ’ ότι φαίνεται παρακολουθήθηκε στο ΚΙΝΑΛ. Ο χώρος του ΚΙΝΑΛ ενδιέφερε για διάφορα προσωπικά στοιχεία που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα εκβιασμού»

Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Αρης, επιχειρηματίας για την παρακολούθηση του Βαγγέλη Μαρινάκη)
Γιατί: «Φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργάτης του σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, παρακολουθήθηκε για να γίνει καταγραφή των κινήσεων και των συνομιλιών του Βαγγέλη Μαρινάκη. Πραγματικός στόχος ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης»

Ειρήνη Καρυπίδη (επιχειρηματίας, αδερφή Καρυπίδη, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
Γιατί: «Για να συγκεντρωθούν στοιχεία για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος κατά καιρούς εμφανιζόταν ως απειλητικός ή αστάθμητος παράγοντας για το Μέγαρο Μαξίμου»

Γιάννης Κουρτάκης (εκδότης εφημερίδας «Παραπολιτικά» για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
Γιατί: «Στην πραγματικότητα μέσω Κουρτάκη παρακολουθούσαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος ήταν συνομιλητής του. Ρόλο στην παρακολούθηση Κουρτάκη έπαιξε η φιλοδοξία του να εμφανιστεί ως παράγοντας του Μαξίμου και να κανονίσει το εσωτερικό παιχνίδι στην κυβέρνηση, πράγμα που έκανε τον Μητσοτάκη να δυσανασχετεί.»
Σχόλιο: «Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα και για αυτό δεν μπορώ να κάνω κάποια δήλωση» απάντησε ο κ. Κουρτάκης

Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Star, για παρακολούθηση οικογένειας Βαρδινογιάννη)
Γιατί: «Για να είναι ενημερωμένοι για τις προθέσεις της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας. Πραγματικός στόχος ο Βραδινογιάννης αλλά μια άμεση παρακολούθηση θεωρήθηκε παρακινδυνευμένη. Ο Κυριακόπουλος επίσης διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ν.Δένδια και θεωρήθηκε πιθανός χρηματοδότης μιας μελλοντικής αντιμητσοτακικής πολιτικής κίνησης μέσα στη ΝΔ.»
Σχόλιο: «Δεν το γνωρίζω. Πρόσφατα κάναμε έλεγχο στα κινητά μας τηλέφωνα στον όμιλο, έχουμε ειδικό λογισμικό, και δεν προέκυψε κάτι» δήλωσε ο κ. Κυριακόπουλος

Παναγιώτης Μπόμης (διευθύνων σύμβουλος DPG Digital Media, για παρακολούθηση Δημήτρη Γιαννακόπουλου)
Γιατί: «Η παρακολούθησή του σχετιζόταν με τον Δ.Γιαννακόπουλο»

Παναγιώτης Αρκουμενέας (πρώην πρόεδρος ΕΟΔΥ)
Σχόλιο: «Πρώτη φορά το ακούω. Δεν έχω καταλάβει κάτι. Ούτε θέλω να πω κάτι» είπε ο πρώην επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Εύα Αντωνοπούλου (σύζυγος Αρκουμενέα, δημοσιογράφος)

Γιάννης Ραχωβίτσας (υπαρχηγός του Αστυνομικού Σώματος)
Σχόλιο: «Εγώ ξέρω ότι πάντα με παρακολουθούσαν και πάντα του είχα γραμμένους» απάντησε ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ

Αντώνης Δελλατόλας (δημοσιογράφος)

Θανάσης Κουκάκης (δημοσιογράφος)
Γιατί: «Ασχολείται με την αποκάλυψη μεγάλων τραπεζικών σκανδάλων, τα οποία ήταν τα πρώτα που έσπευσε να ‘’καθαρίσει’’ η κυβέρνηση»

Πολιτικός σεισμός
Η κυβέρνηση με σκληρή ανακοίνωση επιτίθεται στην εφημερίδα και τον «εθνικό συκοφάντη» εκδότη της, τονίζοντας ότι «πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία».

Σημαντικό είναι πάντως ότι αναγνωρίζει ότι «όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος».
Επιπλέον, ο Γιάννης Οικονόμου επαναλαμβάνοντας ότι καμία δημόσια αρχή δεν έχει κάνει χρήση κακόβουλου λογισμικού προαναγγέλλει ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της».

Από την πλευρά της η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μιλά για κρίσιμες ώρες για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη», για «ένοχο πρωθυπουργό» και τονίζει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι αν η δικαιοσύνη σταθεί τελικά στο ύψος των περιστάσεων και ιδίως αν το πολιτικό σύστημα προστατεύσει εν τέλει τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά του αλλά και τη δημοκρατία».

Κυνική ομολογία για την ευρεία χρήση λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη διαβάζει στο σχόλιο της κυβέρνησης το ΚΚΕ. Τονίζει ότι «η πραγματική λίστα των παρακολουθήσεων από διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δημοσιεύεται» και μιλά για «σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο, που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων».

parakolouthiseis.jpg

Οι αντιδράσεις 

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα του κύριου άρθρου του in.gr που ανήκει στον κ. Μαρινάκη που φέρεται να είναι εκ των προσώπων που παρακολουθούνταν: 

''Το γεγονός ότι υπήρχαν παράκεντρα, στην καρδιά του κέντρου εξουσίας, που είναι, συμβολικά και πραγματικά, το Μέγαρο Μαξίμου που θεωρούσαν ότι η παρακολούθηση ακόμη και κορυφαίων υπουργών, αλλά και επιχειρηματιών ή δημοσιογράφων είναι τμήμα του «πολιτικού συντονισμού», από μόνο του είναι σύμπτωμα πολιτικής, αλλά και ηθικής κρίσης.

Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά προβληματικής αντίληψης, τροφοδοτημένης συνήθως από την ανασφάλεια των ηγετών, ότι αυτό που μετράει είναι γενικά η «πληροφορία», παραβλέποντας ότι η πραγματική πολιτική έχει να κάνει πολύ περισσότερο με το πρόγραμμα και την πραγματική κυβερνητική απόδοση. Φαίνεται ότι ο Δημητριάδης συγκεφαλαίωνε αυτό το πρόβλημα. Ιδιαίτερα ικανός στον ρόλο του αλλά και αρκετά κυνικός, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο.

Μόνο που μια τέτοια πρακτική υπονομεύει βαθιά τη δημοκρατία. Και δεν το κάνει μόνο επειδή δεν ακολουθεί τους «κανόνες» του παιχνιδιού, αλλά και γιατί εμπεδώνει στη σκέψη των πολιτών την αντίληψη ότι αυτό που λέμε δημοκρατική διαδικασία είναι απλώς ένας μπερντές του καραγκιόζη και όλα παίζονται σε ένα παρασκήνιο συναλλαγών και διαρκών συγκρούσεων.

Και γιατί προφανώς αντιλαμβανόμαστε ότι εάν παρακολουθούνται ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί κανείς δεν είναι στην πραγματικότητα ασφαλής.''

Σκάνδαλο Υποκλοπών: Ζητείται δημοκρατική ομαλότητα

Όλα γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών δείχνουν το Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI
Η δημοσίευση λίστας παρακολουθούμενων πολιτικών προσώπων από το Documento δίνει νέα διάσταση στο σκάνδαλο των υποκλοπών . Η κυβέρνηση δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις ενώ η αντιπολίτευση απαιτεί δημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις.

Θέμα δημοκρατικής ομαλότητας τίθεται για την χώρα που βαδίζει σε προεκλογική περίοδο έχοντας ως «ανοιχτή πληγή» στο δημοκρατικό πολίτευμα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η λίστα παρακολουθούμενων προσώπων που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Documento», έβαλε την τελευταία πινελιά στην υπόθεση, δρομολογώντας –ίσως- νέο γύρο πολιτικών διεργασιών.

Η εικόνα μίας χώρας που αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν ο πρόεδρος του 3ου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος και πιθανά καθοριστικός μετεκλογικός παράγοντας, σε συνδυασμό με τα αναπάντητα ερωτήματα για την χρήση λογισμικών παρακολούθησης αξίας εκατομμυρίων ευρώ, είναι βέβαιο ότι δεν συνάδει με αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατίας.


Οι θεσμικές λειτουργίες του πολιτεύματος δεν έχουν έως στιγμής κατορθώσει να φωτίσουν την υπόθεση. Όλα δείχνουν πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές και αποφασιστικά βήματα σε διαφορετική κατεύθυνση, οδηγούμαστε σε μία κρίσιμη πολιτικά περίοδο που θα σκιάζεται από το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός διευρυμένου κυκλώματος παρακολουθήσεων του πολιτικού κι επιχειρηματικού κόσμου. Με ό,τι αυτό σημαίνει και για τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Η εβδομάδα των υποκλοπών
Η λίστα προσώπων υπό παρακολούθηση, που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento, κρίνεται από την ίδια την κυβέρνηση ως ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί. Μια και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισημαίνει στην απαντητική ανακοίνωση του πως τα στοιχεία αυτά «χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη». Δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση αποδίδει στο δημοσίευμα την ιδιότητα μίας ακόμη πλευράς της υπόθεσης των υποκλοπών που οφείλει να διαλευκανθεί.

Έτσι με τον τρόπο αυτό κλείνει μία εβδομάδα όπου το θέμα του σκανδάλου των υποκλοπών όχι απλά κυριάρχησε αλλά έφερε στο επίκεντρο το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναδείχθηκε ως το «κέντρο» γύρω από το οποίο όλα γυρίζουν.

Θυμίζουμε ότι η εβδομάδα αυτή ξεκίνησε με δημοσιεύματα σε δύο έντυπα παραδοσιακά και κάθε άλλο παρά με αντικυβερνητικό πρόσημο: Το Βήμα και τα Νέα. Εκεί αναφέρονταν ότι γίνονται παρακολουθήσεις κυβερνητικών στελεχών από το Μέγαρο Μαξίμου ενώ παράλληλα φωτογραφίζονταν ως υπεύθυνος για την έλευση και παραμονή του λογισμικού Predator στην Ελλάδα ο πρώην γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στην συνέχεια υπήρξε ο μαραθώνιος επαφών της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την χρήση παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων από την οποία …έλαμψε δια της απουσίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ίδιο συνέβη με όλους τους κομβικούς παράγοντες για τη διερεύνηση της υπόθεσης όπως οι διοικητές της ΕΥΠ και ο παραιτημένος γ.γραμματέας του Μαξίμου.

Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη πρόσθεσε νέα ερωτηματικά στην υπόθεση. Ιδίως από την στιγμή που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα «επαναξιολογήσει» την επαναφορά της δυνατότητας των παρακολουθούμενων να ενημερώνονται για τους λόγους που παρακολουθήθηκαν. Άποψη που μέχρι πρότινος αρνούνταν εμφατικά.

Τέλος την Παρασκευή στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή PEGA «τοποθέτησε» την Ελλάδα στην «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε που λειτουργούν με κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας και αυτές στις οποίες έχουν καταγραφεί «καθεστωτικά» φαινόμενα, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Μάλιστα η κυβέρνηση δέχθηκε σαφέστατη παραίνεση σχετικά με το ότι οφείλει να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

Η αντιπολίτευση
Την ίδια στιγμή σύσσωμη η αντιπολίτευση θέτει ζήτημα δημοκρατίας ενόψει (και) της προεκλογικής χρονιάς που έρχεται. Όλα τα κόμματα έχουν καταδικάσει ως ανεπαρκή τον τρόπο που διερευνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο η υπόθεση μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής όπου πλειοψηφία είχε η Νέα Δημοκρατία. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – θυμίζουμε- στα πορίσματά τους έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης στο μέλλον προανακριτικής επιτροπής χωρίς να αποκλείουν το έλεγχο των πράξεων του πρωθυπουργού.

Επίσης, έστω και από διαφορετικές αφετηρίες, τα κόμματα έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις. Ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας μεταξύ άλλων την τοποθέτηση επικεφαλής διακομματικής αποδοχής στην ΕΥΠ, όπως και την αντικατάσταση της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου που έχει δηλώσει πρόθυμη να εγκρίνει ακόμη και τη παρακολούθηση της …Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει λόγο για «δήθεν επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε παρακράτος, το οποίο δεν διστάζει να προβαίνει σε παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων» επισημαίνοντας πως «το απόρρητο δεν μπορεί να δημιουργεί ανεξέλεγκτες νησίδες στο κράτος υπεράνω του νόμου». Απαιτεί να πέσει άπλετο φώς σε μια υπόθεση που «υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Για «σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων» έκανε λόγο το ΚΚΕ. Μάλιστα στον Περισσό επιμένουν για την διαλεύκανση των καταγγελιών που έχει κάνει το ΚΚΕ για επανειλημμένα φαινόμενα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του.

Από την πλευρά του Μέρα 25 έχει γίνει λόγος για «πλήρη έκπτωση της δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και καταρράκωση του κράτους δικαίου στην χώρα μας»

Πηγή: news247

pexels-anete-lusina-5240547.jpg

Politico: Διευρύνεται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα

Για νέα τροπή στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που επεκτείνεται περαιτέρω κάνει λογο το Politico.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που δονεί την πολιτική σκηνή της χώρας, δεν αφήνουν ασυγκίνητα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Έτσι, μετά τη «βόμβα» της εφημερίδας Documento, το Politico με δημοσίευμά του τονίζει ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων παίρνει νέα τροπή και επεκτείνεται περαιτέρω.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα πήρε άλλη τροπή το Σάββατο με τη δημοσίευση ενός μεγάλου καταλόγου ονομάτων κρατικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που στοχοποιήθηκαν με κακόβουλο λογισμικό.

Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Documento, περίπου 33 άτομα βρέθηκαν να έχουν ίχνη του παράνομου spyware Predator στις συσκευές τους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου της συντηρητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μελών των οικογενειών τους, πολιτικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών κυρίως από τον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Δεν είναι σαφές εάν όλα τα άτομα που φέρονται να στοχοποιήθηκαν έχουν πράγματι κάνει «κλικ» στον κακόβουλο σύνδεσμο. Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι στοχοποιήθηκαν ή δεν θα σχολίαζαν.

Ανάμεσα στα πρόσωπα της λίστας είναι ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εξωτερικών, δύο πρώην υπουργοί Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Τουρισμού, μαζί με τις συζύγους τους, καθώς και ήδη γνωστοί στόχοι όπως ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Σε δήλωσή του αργά το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι η έκθεση είναι «συντριπτική σε αφηγήματα ενώ τα στοιχεία απουσιάζουν», πρόσθεσε ωστόσο ότι η έκθεση «πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά από τις αρχές και ειδικά από την ελληνική Δικαιοσύνη, παρόλο που δεν υπάρχει τεκμηρίωση του δημοσιεύματος».

«Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών», δήλωσε αξιωματούχος προσκείμενος στον υπουργό Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να εξασφαλίσει την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούσουν τις συνομιλίες.

Το σκάνδαλο υποκλοπώντης Ελλάδας άρχισε να εκτυλίσσεται το καλοκαίρι, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακάλυψε μια απόπειρα υποκλοπής Predator στο τηλέφωνό του. Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνώρισε ότι ο Ανδρουλάκης βρισκόταν υπό κρατική παρακολούθηση (αν και όχι με το Predator) - μια κίνηση που χαρακτήρισε νόμιμη αλλά λανθασμένη.

Από τότε, το θέμα έχει μετατραπεί σε ένα θρίλερ κατασκοπείας που περιλαμβάνει λογισμικό υποκλοπής spyware που «φυτεύεται» στα τηλέφωνα ενός συνεχώς επεκτεινόμενου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων. Η Αθήνα αρνείται ότι έχει χρησιμοποιήσει ή αγοράσει ποτέ το παράνομο spyware.

Δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Τα Νέα» το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι υπό παρακολούθηση βρίσκονται υπό παρακολούθηση δύο υπουργοί της συντηρητικής κυβέρνησης «οι οποίοι φαίνεται να είχαν λιγότερο καλές σχέσεις με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού».

«Η Documento πρόκειται να δημοσιεύσει έναν κατάλογο ατόμων που στοχοποιούνται με το Predator. Προσδεθείτε», έγραψε στο Twitterη ευρωβουλευτής Sophie in 't Veld, η οποία είναι η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην ΕΕ.

«Αυτές είναι κρίσιμες στιγμές για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που ισχυρίζεται τώρα ένας ένοχος πρωθυπουργός έχει μικρή σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι αν η δικαιοσύνη θα σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και αν το πολιτικό σύστημα προστατεύει τελικά τη βασική του αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία».

Η Επιτροπή PEGA ολοκλήρωσε την αποστολή της στην Αθήνα την Παρασκευή, αλλά όπως είπε ο Veld, η ομάδα έφυγε «με ίσως περισσότερες ερωτήσεις από ό, τι είχαμε όταν φτάσαμε».

Παράλληλα, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στην Αθήνα ότι όλα δείχνουν ότι κύκλοι εντός της ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιούσαν το spyware.

«Λείπουν ακόμα 100 κομμάτια, αλλά μπορείτε να δείτε την εικόνα», είπε η In 't Veld. «Όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση των ανθρώπων μέσα στους κυβερνητικούς κύκλους».

«Έχουμε αδιάσειστες αποδείξεις; Όχι, δεν το κάνουμε επειδή δεν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες. Εάν οι αρχές αποφασίσουν να αποχαρακτηρίσουν τις πληροφορίες, τότε θα τις έχουμε. Πρέπει να δουλέψουμε με βάση αυτά που έχουμε», δήλωσε η In 't Veld στην Αθήνα.

Είπε επίσης ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν έχει κατασχεθεί υλικό από τις εταιρείες που πωλούν το spyware στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, Jeroen Lenaers, κάλεσε την Αθήνα να διερευνήσει διεξοδικά τις καταγγελίες για κατάχρηση παρακολούθησης. Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν καταβάλει προσπάθεια να συνεργαστούν ενεργά με την επιτροπή, απαντώντας στις ερωτήσεις της και μοιράζοντας τις προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη έκθεση του ανεξάρτητου ερευνητικού ιστότοπου «Inside Story» ανέφερε ότι τις ημέρες πριν από την άφιξη της Επιτροπής PEGA στην Αθήνα, μια ομάδα του FBI από τις ΗΠΑ βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα για να διερευνήσει πόσο έχει εξαπλωθεί το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και ποιος το διακινούσε.

Η ελληνική διοίκηση δεν είχε γνώση της επίσκεψης, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση αγοράς [spyware], μια κίνηση που θα κάνει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει την κυκλοφορία κακόβουλου λογισμικού στο έδαφός της», ανέφερε ο κ. Οικονόμου στη δήλωση.

Την Παρασκευή όμως, η in 't Veld επεσήμανε το γεγονός ότι η χρήση αυτού του spyware είναι ήδη παράνομη στην Ελλάδα, οπότε θα ήταν πιο σημαντικό να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου.

Με την Ελλάδα να οδεύει προς εκλογές μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, η in 't Veld τ υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει πλήρως το ζήτημα μέχρι τότε.

«Οι εθνικές εκλογές είναι επίσης ευρωπαϊκές εκλογές, επομένως πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες», είπε. «Οποιαδήποτε σκιά πρέπει να αρθεί πριν από τις εκλογές».

Πηγή: ieidiseis.gr 

Daily Mail: Ρεπορτάζ – βόμβα από το Documento για το σκάνδαλο υποκλοπών
Μετά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Politico και η Daily Mail αναφέρει σε δημοσίευμα της τις αποκαλύψεις που έκανε το Documento στο σκάνδαλο υποκλοπών.

Η Daily Mail κάνει λόγω για ρεπορτάζ-βόμβα το οποίο ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «χρησιμοποίησε την ΕΥΠ για να κατασκοπεύσει δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών».

Η λίστα των στόχων περιελάμβανε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα σημερινά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον μεγιστάνα της ναυτιλίας Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη των ποδοσφαιρικών συλλόγων του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στα 33 ονόματα που φιλοξενεί το ρεπορτάζ αλλά και στο ιστορικό της υπόθεσης και την ανάληψη της ΕΥΠ από το γραφείο του πρωθυπουργού.