close search results icon

Ελλάδα

4 ωραίες αποδράσεις για το Σαββατοκύριακο

Πάτα pause στην βαρετή καθημερινότητα, πάρε τους αγαπημένους σου και αξιοποίησε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτές τις τρεις ημέρες.

4 ωραίες αποδράσεις για το Σαββατοκύριακο
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Αν βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια, ίσως ήρθε η ώρα για μία εξόρμηση αυτό το τριήμερο. Πάτα pause στην βαρετή καθημερινότητα, πάρε τους αγαπημένους σου και αξιοποίησε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτές τις τρεις ημέρες.

Παρακάτω θα βρεις εκδρομές εκτός της πόλης. Δες τον χρόνο σου και κάνε την επιλογή για το που θα πας.

Στη Νάουσα. Απέχει 92.9 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και θα είστε εκεί μετά από 1 ώρα και 18 λεπτά. Ποθητή όπως το κρασί της και ιστορική όπως τα χώματά της, σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τοποθετείται η πιο καλά κρυμμένη ιντριγκαδόρικη πόλη της Μακεδονίας. Με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της, τους αμπελώνες, τα μνημεία και τα μουσεία, αλλά και με τα πάρκα και την πολεοδομία της να σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό χωριό, η πόλη της Νάουσας αλλά και οι γύρω γραφικές περιοχές της, συνθέτουν έναν από τους top προορισμούς. Βόλτες στα στενά της, στα πάρκα της με θέα στον κάμπο της Ημαθίας, το Ιστορικό και Λαογραφικό της Μουσείο αλλά και το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στην κατοικία του Γιάννη Μπουτάρη στο παραδοσιακό νεοκλασικό κτίριο του 1908 το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο οινοποιείο της πόλης.

naousa-1.jpg

Στο γραφικό φυσικό περιβάλλον του άλσους Άγιου Νικόλαου με τις λιμνούλες τα ρυάκια τις πάπιες και το καλό φαγητό στα τρία μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της, βόλτα στο γραφικό χωριό “Αρκοχώρι” Νάουσας, χαζεύοντας τους παραδοσιακούς οικισμούς τους ξενώνες και το πλήθος εστιατορίων και καφέ στον ίδιο προσανατολισμό, μέχρι και την κορυφή του Βερμίου, στο ιδιαίτερο πεδίο του, τον οικισμό του Αγ. Παύλου αλλά και λίγο πιο πάνω στο χιονοδρομικό κέντρο στα 3-5 πηγάδια περίπου στα 10 χιλιόμετρα. Μάλιστα εκεί αξίζει να επισκεφθείτε το Sfendamos Wood Village ακόμα και αν δεν διανυκτερεύσετε εκεί, έστω για να ένα κρασί, μία ζεστή κούπα τσάι και μια λιχουδιά. Πολύ περισσότερο όμως για να περπατήσετε τα υπέροχα μονοπάτια του Βέρμιο ακριβώς πίσω από τον ξενώνα. Τα εντυπωσιακά χρώματα του φθινοπώρου που φεύγει θα σας μαγέψουν.

Στις Σέρρες. στη λίμνη Κερκίνη. Απέχει 99χλμ και θα είστε εκεί μετά από 1 ώρα και 30 λεπτά. Στο ΒΔ τμήμα του νομού Σερρών μια απόκοσμη ομορφιά έρχεται να μας συνεπάρει μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ο λόγος για τη λίμνη Κερκίνη, έvαν από τoυς δέκα Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας και μία από τις 196 Σημαvτικές Περιoχές για τα Πoυλιά της Ελλάδας (IBA) αλλά και Περιoχή Ειδικής Πρoστασίας. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θες να χαθείς έστω και λίγες ώρες στο μαγικό αυτό τοπίο. Στη λίμνη και στα βουνά που την περιβάλλουν έχουν παρατηρηθεί τoυλάχιστov 300 είδη πoυλιώv από τα oπoία 50 περιλαμβάvovται στov Κόκκιvo Κατάλoγo τωv Πoυλιώv της Ελλάδας. Συvoλικά, δέκα είδη πoυλιώv φωλιάζoυv σε μεικτές απoικίες στo παραπoτάμιo δάσoς, σε σημαvτικoύς αριθμoύς για τηv Ελλάδα και τηv Ευρώπη.

limni-kerkini.png
Στιγμιότυπο Βίντεο Thanasis Tavlarakis


Στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας. Απέχει 169 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και θα είστε εκεί μετά από 1 ώρα και 50 λεπτά. Στα ανατολικά όρια του νομού Φλώρινας με το νομό Πέλλας, συναντά κανείς τον Άγιο Παντελεήμονα, ένα χωριό χτισμένο στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας. Είναι ένα στρατηγικό σημείο αν θέλεις να βρεθείς κοντά στα νερά της λίμνης και ταυτόχρονα να βρίσκεσαι ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από προορισμούς όπως ο παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου, ο Άγιος Αθανάσιος αλλά και η Έδεσσα. Στη Βεγορίτιδα, μπορείς να επιδοθείς σε πλήθος δραστηριοτήτων για να γευτείς από πρώτο χέρι την ομορφιά που προσφέρει η αντανάκλαση της φύσης στην επιφάνειά της. Από έναν απλό περίπατο περιμετρικά της μέχρι βόλτα πάνω σε άλογο ή μια αμαξάδα με παϊτόνι, και από παρατήρηση πουλιών μέχρι αγνάντι στο ηλιοβασίλεμα πάνω από τη λίμνη, η χαλάρωση που θα απολαύσεις θα είναι μοναδική. Η Βεγορίτιδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη σε έκταση στη χώρα και έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000. Αγνός ψαρότοπος και παράλληλα ένα καταφύγιο για άγρια πουλιά, μια ιδανική απόδραση για να αποσυνδεθείς από όλες σου τις ηλεκτρονικές συσκευές και να αφουγκραστείς την πλάση.

aghios-panteleimonas-flwrina.jpg
Στιγμιότυπο YouTube UAV Greece

Στην Κοζάνη στα «μπουχάρια» και τα «νοχτάρια» στον Μικρόβαλτο. Απέχει 170χλμ και θα είστε εκεί μετά από 2 ώρες και 10 λεπτά.

Στην περιοχή “Μπουχάρια” 3 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Μικροβάλτου, Δήμου Καμβουνίων του νομού Κοζάνης, στο 3ο χλμ του δρόμου προς το Λιβαδερό. 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης, εντοπίζονται ιδιαίτερες γεωμορφές που στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται “Μπουχάρια” και προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολόνας και αποτελούνται από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους, με πιθανή “συγκολλητική” ύλη οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει μια σχιστολιθική πλάκα. Είναι περίπου 20 και το ύψος τους κυμαίνεται από 2 μέχρι 6 μέτρα. Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα. Παράλληλα αναπτύσσονται και κωνικοί εντυπωσιακοί σχηματισμοί, τα «νοχτάρια». Ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστολιθικό «καπέλο». Επεκτείνονται σε μήκος δύο χιλιομέτρων στο ρέμα της Ποταμιάς, στα όρια του π. Δήμου Καμβουνίων με την κοινότητα Λιβαδερού. Μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη είναι και ο «Κόκκινος Νόχτος» (σημαίνει «κόκκινη απότομη όχθη ή κοψιά») που είναι ορατός σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια από το χωριό Ελάτη, στα όρια των νομών Κοζάνης-Λάρισας και βρίσκεται κοντά στην Ελάτη, σε απόσταση 7 χλμ. από το γεωπάρκο. Αν και είναι ορατός από το χωριό Ελάτη, η πρόσβαση είναι αδύνατη.

mpoykharia-2-1.jpg